Az optimális hőszigetelés a külső falakat melegen tartja télen, nyáron pedig hűvösen. Alacsonyabb energiafogyasztással segít az erőforrások megőrzésében. Otthonainkban kényelmet és a lehető legjobb életminőséget kell biztosítani. A kellemes lakóklíma legfontosabb tényezői a hőmérséklet és a páratartalom.

Ahhoz, hogy egy belső térben komfortosan érezzük magunkat, körülbelül 19-22 °C-os hőmérsékletre és 40-60%-os relatív páratartalomra van szükség. Ennek eléréséhez melegen tartott falakra van szükség. Minél magasabb a falfelület hőmérséklete, annál kellemesebb a beltéri hőérzet.

A helyiség és a falhőmérséklet közötti különbség nem haladhatja meg a 3 °C-ot, ellenkező esetben a légmozgások kellemetlenek lehetnek. A külső oldali hőszigetelő rendszerrel történő szigetelés kellemes lakóklímát eredményez és csökkenti a fűtési költségeket!

A hideg falak veszélyesek

Tudta, hogy a kellemes beltéri klímaérzet jelentősen romolhat a téli hónapokban? A hideg falak olyan kellemetlen érzést okoznak, amivel jelentősen befolyásolják a helyiség klímáját. Ezen kívül a hideg falak „sugározzák” a hideget. Még a faltól fél méterre is kellemetlen lehet tartózkodni. Megfelelő szigeteléssel növelhető a lakás belső élettere, hiszen a húzó hideg hatás megszüntetésével a falak közelében is jól érezzük magunkat.

A meleg falfelületek megakadályozzák az algásodást és gombaképződést, növelik a komfortos lakótér nagyságát. A Baumit számos lehetőséget kínál a külső hőszigetelő rendszerek kialakítására, amelyek védik az otthonunkat és garantálják a kellemes belsőtéri klímát.

Miért érdemes, miért kell hőszigetelni?

Egy épület hőveszteségének (épülettípustól függően) mintegy 25-40%-a a falakon keresztül távozik. A fűtési energiából a tetőn további 25-30%, az ablakokon átlagosan 12-25%, a padlón és a födémeken keresztül 10-15% vész el, a maradék pedig az egyéb szerkezeteken keresztül távozik.

A falakon fellépő hőveszteség legnagyobb része megtakarítható az utólagos homlokzati hőszigeteléssel. Minél rosszabb a falak hőszigetelő képessége, annál látványosabb eredményt érhetünk el.

Egy hagyományos B 30-as téglából épült ház esetében pl. a falon fellépő hőveszteségnek akár 80-90%-át is megtakaríthatjuk egy 14-16 cm-es hőszigetelő rendszer beépítésével, így ez a beruházás már akár négy-öt év alatt megtérülhet!

Mivel hőszigeteljünk?

A legfontosabb betartandó szabály: minden esetben teljes hőszigetelő rendszert válasszunk! Csak az ugyanazon gyártótól származó elemekből felépített rendszer esetében lesz garantált a minősítésekben megadott műszaki teljesítmény, és kizárólag ebben az esetben számíthatunk a gyártó rendszergaranciájára. Az ötletszerűen összeválogatott elemekből készült hőszigetelés csak nevében „rendszer”, így tulajdonosuk hamarosan csalódni fog bennük.

A homlokzati hőszigetelések nem véletlenül kerülnek szinte mindig a fal külső oldalára. A külső oldali hőszigetelés védi a falszerkezetet, amelyet nyáron hűvösen, télen pedig melegen tart. A fal éves hőingadozása jelentősen lecsökken, meghosszabbítva annak élettartamát. A hőszigetelés előnyeinek nagy része a belső oldali szigetelés esetében nem biztosítható, sőt legtöbbször a határoló szerkezetek szempontjából a szigetelés előttihez képest kedvezőtlenebb helyzet alakulhat ki. Éppen ezért, ha csak lehet, kerüljük ezt a megoldást!

Hogyan hőszigeteljünk?

A megfelelő anyagok választása mellett a másik nagyon lényeges szempont a hibátlan kivitelezés. Kitűnő anyagokból is lehet rossz rendszert építeni. Sokan azt gondolják, hogy a gondatlan munka csak esztétikai jellegű hibákat okozhat, pedig ez nem így van. A jellemző kivitelezési hibák nagy része a hőszigetelés teljesítményét is leronthatja (adott esetben meg is szüntetheti). A siker kulcsa tehát a gyártói előírások maradéktalan betartása, betartatása!

Mit nyerünk még a hőszigeteléssel?

  1. Kihasználjuk a falszerkezet hőtároló képességét.
  2. Kellemesebb lesz a fal belső felületi hőmérséklete.
  3. Kisebb lesz a falszerkezet hőingadozása.
  4. Megszüntetheti a meglévő hőhidakat.
  5. Megszűnik a szerkezeten belüli fagyzóna, nincs penészesedés.
  6. Megoldhat egy sor egyéb műszaki problémát is (pl. panelhézagok).
  7. Egyéni megjelenéssel attraktívvá tehető a külső homlokzat.
  8. Az igényesen hőszigetelt homlokzat növeli az ingatlan értékét.

Forrás: www.baumit.hu