A homlokzat színe akkor lesz harmonikus, ha megfelel az alkalmazott burkolórendszerhez illő jól bevált színfajtáknak. Más színeket igényelnek a vakolt felületek, a fém és üveg homlokzatok, vagy például a faházak, de az épületek korstílusa, mérete, funkciója is meghatározó tényező. Általában jól illenek egymáshoz a földfestékek, a gyakori kő és fafajták színárnyalatai, amelyek inkább visszafogottabb árnyalatok. Az erőteljesebb színeket, mint például az ibolyát vagy az erős sárgát, a naplemente vörösét, vagy a tiszta nyári kék ég színét azonban vakolt épülethomlokzatokon csak finomított, szelídített változatban, vagy kisebb mértékben ajánlott alkalmazni. A színek sokféle, gyakran erős hatást gyakorolnak ránk, ami kihat közérzetünkre.

Színről színre

Ebben a cikkben a paletta 9 alap árnyalata közül a fehér, sárga, barna és piros színekkel ismerkedhetünk meg.

Nézzük a paletta 9 alap színcsoportját:

A FEHÉR támogatja a gazdag, telített színeket, vagy nagyszerűen illeszkedik az egyszerű és tiszta építészeti stílusokhoz. A fehér árnyalatok segítik a térfogat és a forma kifejeződését, és a világos tónusok jól megfogják az egyszerűséget és a tisztaságot. Ha fehér tónusokat választ, a homlokzat tiszta, egyszerű és letisztult lesz. Néhány általános tanács: a nagy felületen felhasznált fényes fehér tónus elvakítja és megerőlteti a szemet (nem csak) napsütéses napon, ezért ajánljuk általában a 0018-0014-et.

A SÁRGA az egyik legfényesebb szín, a virágszirmokon természetesen előfordul, vagy különböző kövek és ásványi anyagok tompított árnyalataiban. A sárga színben készült épületek extrovertált és sugárzó természetűek lesznek, mivel a sárga a legerősebb látható szín, és üdvözlő, optimista, valamint boldogság érzések társulnak hozzá. Néhány általános tanács: kombinálja a sárgát és a barna árnyalatait – bézs, az okker, a törtfehér színek vagy használjon vöröseket a lenyűgöző hatás elérése érdekében.

A BARNA megbízhatóságot, földes érzést sugall. A zöld mellett a barna színek fordulnak elő a leggyakrabban a természetben. A barna szín erős asszociációt ébreszt a földdel és a természeti világgal. Homlokzatokra használva otthonos és hangulatos hangulatot áraszt. A természeti világgal való párhuzama miatt, sokkal elfogadottabb, mint a szürke vagy fekete árnyalatai. Néhány általános tanács: kombinálja a barnát önmaga világosabb árnyalataival, törtfehérrel, vagy kék, zöld és piros különböző árnyalataival.

A VÖRÖS serkentő, élénk szín, amelyek a legnagyobb figyelmet követelik. A vörös homlokzatok első látásra vonzzák és megtartják a néző figyelmét. Ugyanakkor a vörös színt is túláradónak és agresszívnak is érezhetjük – ennek a negatív hatásnak elkerülése érdekében döntő fontosságú, hogy egyensúlyba hozzuk a pirost más harmonikus színekkel. Néhány általános tanács: kombinálja barna világosabb árnyalataival – bézs, az okker vagy a törtfehér színűekkel a tartós hatás érdekében.

Az egyes alapszínek színváltozatait megtekintheti a következő linkre kattintva. https://www.baumitlife.com/colors-by-color

Az egyes színcsoportok alatt megjelennek a hozzájuk tartozó árnyalatok és azok kódjai. Egy-egy színre kattintva eljutunk az adatait tartalmazó oldalra. Ezen az adatlapon szerepel, hogy a kiválasztott szín mivel harmonizál, milyen világosabb és sötétebb árnyalatai vannak. Megnézhetjük, hogy színünk hogyan mutat a különböző struktúrájú (szemcseméret és felhordási technika) vakolatokon, illetve milyen Baumit homlokzati festék vagy vakolat rendelhető az adott színben.

Üzletünkben kollégáink készséggel segítenek a kiválasztásban és a színminták bemutatásában.