A színkeverésről általában

A 70-es évek fehér-sötétbarna színkombináció divatjának elmúltával hosszú évek óta színezzük házainkat, lakásainkat és bútorainkat. Ehhez alkalmazkodva kezdtek fejlesztéseiket a festékgyártó cégek. Kezdetben (nálunk a 90-es évek elején) a gyárak és a forgalmazók között heves vita folyt arról, mi a helyes út: kész, színre kevert festékek árusítása (gyártása) vagy pedig alapfestékek színezése színezőpasztával. A vitában a két szélső álláspontot a két legnagyobb magyarországi gyár: a Trilak Kft. ill. az Akzo-Nobel gyár képviselte. Közben csendesen elkezdett terjeszkedni hazánkban a Tikkurila (finn cég), mégpedig –többek között- festékeinek színkeverésével. Forgalma fokozatosan emelkedett, kiderült nálunk is nagy az igény a színes festékekre.  A színkeverés kontra kész színek vita döntetlenre végződött. Mindegyik gyártó kidolgozta festék színkeverő rendszereit, de mellette megjelentek a készrekevert színek is. Értelemszerűen a készrekevert festékek ára olcsóbb, hiszen előállításuk „nagyüzemi” körülmények között történik.  Amíg a kész színek választéka  gyártónként max. 40-50 lehet, színkeveréssel színek százai-ezrei állíthatók elő.

 


FONTOS: lehet „házilag” is színt keverni, de KOCKÁZATOS!


1. A színezőpaszta mennyisége max. 5% lehet a festékben (kémiai okok, kicsapódásveszély).


2. A színezőpaszta nem a várt módon viselkedik. Pl. barna színezőpasztát fehér festékbe keverve gyönyörű babarózsaszín festék készül, nem pedig világosbarna.


3. A kikevert szín nem reprodukálható. Színkeverő rendszereink ún. bázis festékből és színezőpasztából kevernek. Mind a kettőt nagyon pontosan mérjük ki. A 14l-es „sima” fehér festékének kiadagolásánál nem törekednek a gyártók olyan pontosságra, mint a bázisfestékeknél.


4. Tehát: Kérjenek tanácsot kereskedőinknél, mielőtt az önálló színkeverésre vállalkoznak.


Milyen festékeket lehet színre keverni?

 

Szinte nincsen olyan felhasználású festék, amelyet nem keverünk:


Fafestékek

Falfestékek (kültér, beltér)
Fémfestékek

Ipari feladatok festékei (hidak, gépek, teherautók, tartályok, tűzgátló festékek, padozati bevonatok stb.)
Műanyag felületek festékek
Műanyag úszómedencék festékei
Padlófestékek
Vakolatok